Mustafa Kemal Atatürk’ün Kişilik Özellikleri

Açık Sözlülüğü

Atatürk, doğruları söylemekten hiçbir zaman çekinmedi. Ben, düşündüğüm her şeyi halkın huzurunda söylemem gerekiyor. Yanlışım varsa da halk beni tekzip eder. demiştir.

Çok Cepheliliği

Atatürk, cepheli bir lider olmakla beraber hem fikir hem de hareket adamı olarak bilinirdi. Yani bir taraftan da Türk inkılabının da hazırlayıcısı bir taraftan da uygulayıcısı olmaktadır. Hem düşünen hem de eserler vermiş olan Atatürk, çok yönlü lider olduğundan halkına bunu göstermiştir.

Vatanseverliği

Vatan sevgisini her Türk bilir. Türk olmayanlar da çok iyi bililer. Vatanın savunulmasında her defakarlığı yapmıştır. Vatan savunması onun için her şeyden önce ve önemli gelmektedir. İstiklal Savaşı’nın da kazanılmasında vatan sevgisiyle Türk milletine olan güveni çok önemlidir.

İdealistliği

Atatürk’ün en büyük ideallerinden biri Türk halkının en medeni ve refah seviyesi olmasını sağlamaktadır. Bir idealist olup en kısa zamanda da bu hedefe ulaşmak için çalışmaktadır.

Hakikati Arama Gücü

Hakikati arama ve konuşmak Atatürk’ün yöntemlerinden birisiydi. O akıl ve bilime çok değer vermektedir. Olaylara bilim adamı gözü ile bakıp hakikati bulmaya çalışmaktadır. Akıl ve mantığın ise hiçbir zaman halledemeyeceği bir olayın olmadığını dile getirirdi.

Sabır ve Disiplin Anlayışı

Atatürk önemli düşüncelerin karşısında ilk önce düşünüp, inceler, araştırıp ve tartışırdı. Daha sonrasında kesin kararını verir idi. Verdiği kararın uygulanmasını da sabırlı bir şekilde beklerdi.

İleri Görüşlülüğü

Atatürk olayların gidişlerini değerlendirip sonucunu tespit etmeye önem verirdi. Çanakkale savaşı esnasında düşman donanmasının nereden çıkarma yapacağını önceden sezip gerekli olan tedbiri alması içinde savaşın sonucunu değiştirmektedir.

Mantıklılığı

Keskin mantıkla beraber zeka gücüne de sahip olan ulu önder Atatürk, hayatı boyunca da akıl ve mantığa çok büyük önem vermiştir. Bu özellik ise onun evrensel devlet adamı olup tanınmasında büyük rol oynamıştır. Bizim akıl, mantık ve zekayla hareket etmek en belirgin özelliğimizden biridir. Ülke problemlerinde de mantık ve şuurla hareket edilmiş olduğunu göstermektedir.

Eğitimciliği

Atatürk toplumunu çağdaş uygarlık düzeyinin en üzerine çıkartmayı amaçladığından milli eğitimle alakalı yakından ilgilendi. Eğitimin bir milleti hür, şanlı, bağımsız ve yüce bir toplum olarak yaşatacağına ya da bir milleti esaretle, sefalete terk etmektedir.

Yöneticiliği

Mustafa Kemal iyi yönetici olmak için tüm özelliklere sahiptir. Kibar davranışlarıyla, dürüstlüğüyle, emir veren tarzı ile herkese  örnek olmayı başarmıştır. Gerek devletin yönetimi olsun gerekse de askerlik hayatında olsun maceraya hiçbir zaman yer vermeyi göze almamıştır. Atatürk büyük kararlar vermenin kafi olmadığı cesaret ve tatbik etmek gerektiğini bilir ve bunu söylerdi.

Vatan ve Millet Sevgisi

Atatürk, keskin zeka gücünün yanında olan engin duygulu vatansever olmakla beraber milletini en saf ve en yüce duygular ile sevmek onu en açık şekilde gösteren özelliklerinden birisidir. Vatan sevgisini tüm Türkler din gibi aşılamış ve Türklerin vatan sevgisiyle dolu göğüslerinin düşmanların melun ihtirasına karşı da daima duvar gibi sert bir şekilde duracaktır. Sözünü kendine ve milletine de rehber etmiştir.

Mantıklı ve Gerçekçi Oluşu

Atatürk’ün kişiliğine yön veren en önemli özelliklerinden birisi akıl ve mantık kuralları içerisinde olayların her bakımından da gerçek yanlarıyla görüp değerlendirmesinden kaynaklıdır. Onun akıl ve gerçekçilik kavramına çok değer vermesi yaratılışındaki en önemli özelliklerinden birisidir.

Akıl ve mantığın çözemeyeceği hiçbir mesela yoktur. Diyerek her işini de akıl ve mantık yolu ile düzenlemiş olan her problemi bu yöntem ile çözmeyi başarmıştır. Onun akıl ve mantığına bu kadar önem vermesi de askerliğine de devlet adamlığına da yol göstermekte büyük bir öneme sahiptir.

Yaratıcı Düşüncesi

Tüm topluma seslenmek ve peşinden gelmelerini sağlamak için farklı yeteneklerin bir kişide bulunması gerekir. Yaratıcılık, belli alanda, belli konuda alışa gelmişi dışında da yenilikleri yapabilmek, kimsenin düşünmeyeceği ya da düşünse de gerçekleştirmenin mümkün olmayacağını sanmış olduğu eserler vermektir.

Cumhuriyet kavramını ele aldığımız zaman Osmanlı zamanında Cumhuriyet kavramı bilinmekteydi. Hatta bazı aydınlar ise cumhuriyeti iyi devlet şeklinde kabul etmekteydiler. Fakat hiç kimse ileride cumhuriyetin kurulabileceğini düşünemezdi. Hayal bile edemezlerdi. İşte Atatürk burada devreye girerek yaratıcılığını ortaya koyup, kimsenin hayal bile edemediğini gerçekleştirmiştir.

Benzer Masallar